10 подземни забележителности, които да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 подземни забележителности, които да посетите
Автор: Таня Стоилкова
10 подземни забележителности, които да посетите
Снимка: StockSnap

Постоянно пътешестваме по пътищата на земята и се катерим нависоко, за да я видим от птичи поглед. Но какво се крие в нея? Под земята има не по-малко впечатляващи дестинации, за които мечтае авантюристичния ви дух. Ето няколко от най-добрите причини следващата ви дестинация да бъде под земята.


Тунелът Сейкан в Япония

В Азия милиони хора ползват обществения транспорт и жп конструкциите там са наистина впечатляващи. Една от тях е японският тунел Сейкан. 23 километра от общо 53,85 км на тунела се намират под морското дъно, на 240 м от морската повърхност, което го прави истинско подземно приключение. Пътувайки в тунела Сейкан, вие ще минете под пролива Цугари, който свързва острова Хоншу със северния остров Хокайдо.

Научете още за тунела Сейкан.

32074

Стокхолмското метро

Тунелите, станциите и стълбищата на Стокхолмското метро са най-голямата подземна арт галерия в света. Произведения на над 150 творци са изложени в 90 от станциите. С едно билетче за метрото ще разгледате картини, скулптури, арт инсталации и още много други произведения на изкуството. За улеснение на посетителите се предлага и обиколка на някои от най-емблематичните станции.

Прочетете още за Стокхолмското метро.

27604

Пещерата Ханг Сон Дунг

Пещерата Ханг Сон Дунг  е най-голямата в света и изглежда по-скоро като декор от филм или художествена измислица от някоя приказка. Но е съвсем истинска и се намира във Виетнам. Най-голямото помещение е дълго повече от 5 км, 200 метра високо и 150 метра широко. Тук на воля се образуват сталагмити по 70 метра и наистина изглеждат внушаващо. Открита едва през 1991 г., пещерата вече се радва на захласнати и очаровани посетителски погледи. 

Научете повече за пещерата Ханг Сон Дунг.

32547

Пещерата Падирак

Пещерата Падирак е перфектното място за разходка с лодка, но... под земята. Пещерата се намира във Франция и ще ви зарадва не само с подземни галерии, но и с проходима подземна река. Авантюристичното преживяване ще започне със спускане в 103-метровата пропаст, а вие избирате дали по стълби или с асансьор. Част от галериите на пещерата са били убежище по време на 100-годишната война. Река Падирак тече под земята в продължение на 40 км, като 4 от тях са отворени за посетители. 

Прочетете повече за пещерата Падирак.

25302

Обърнатата кула на Синтра

Този подземен тунел се намира в Синтра, Португалия, обгърнат от мистерия и тайна. Неговото спираловидно стълбище ще ви отведе до дъното на кладенец, а други тайнствени пътища ще ви отведат до пещери, които водят до призрачна градина с езеро. Цялото имение Кинта де Регалейра е едно мистично място със страхотни сгради, в които се счита, че е скрита алхимична, масонска, тамплиерска и ройзенкройцерска символика. 

Научете още за обърнатата кула Синтра.

39464

Градът под земята - Кубър Педи

Не, това не е декор за някой касов филм, а истински град в Австралия, където хората, строят къщите си под земята. Правят го, за да се скрият от изгарящото слънце на австралийската пустиня. Никой не мисли за изселване, защото Кубър Педи е Опаловата столица на света. Затова хората пренасят всички традиционни неща от града под земята - заведения, магазини, католическа църква, сръбска православна църква, галерия и всичко останало. Докато се разхождате над земята обаче, внимавайте да не паднете в някое шахта.

Прочетете повече за подземния град Кубър Педи.

14672

Солната мина в Турда

Едно мрачно и потискащо място, каквито по принцип са мините, е превърнато в пещера на забавленията. Това е солната мина Салина в Турда, Румъния. Усещането е сякаш се спускаш до центъра на земята, където те очакват виенско колело, билярд, мини голф, езеро с лодки, зала за лечение със солни изпарения, уреда “кривак” (задвижвана от коне система за пренасяне на сол) и още много изненади. 

Научете повече за Солната мина в Турда.

24127

Бункерът в хотел “Ялта”, Прага

Бункерът в пражкия хотел определено е нестандартна забележителност, която ще ви потопи в тайните на Студената война и социализма. На 20 метра под земята се е криела тайна полиция, която следяла разговорите на всички посетители в хотела и не случайно именно в него комунистите са подслонявали чуждестранни дипломати. В помещението, чиито стени са 2 м дебели и притежава огромен воден резервоар ще видите част от оригиналното оборудване за подслушване и контрол.

Научете още тайни от бункера в хотел “Ялта”.

19871

Пещерата Постойна

Пещерата Постойна в Словения може да се похвали с най-дългия в световен мащаб туристически подземен маршрут - малко над 5 км. За щастие на посетителите пещерата е горд притежател на подземно влакче, което ще улесни предвижването ви, а атрактивното осветление ще направи усещането още по-вълнуващо. Тук вие ще бъдете на гости на над 150 постоянно обитаващи вида, като най-известен от тях е протеят, наричан още човешка рибка

Прочетете още за пещера Постойна.

17613

Парижките катакомби

На 20 метра или 130 стъпала под парижките улици се извиват тесни, влажни, тъмни тунели в продължение на 2 км. А какво има тук ли? Черепи и различни кости старателно подредени в купове, във формата на бурета или просто стройни редици. И всичко това е тръгнало от едно оплакване на жителите от квартал Халите, които съседствали с най-голямото гробище. Сега катакомбите са пълни с истории и тайни, и са една от най-посещаваните атракции в Париж.

Научете повече за зловещата история и Парижките катакомби.

18368

Ако това не ви е стигнало, разгледайте още 10 подземни забележителности, които да посетите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин